Tema la engleza 11F

23/11/2009 at 20:19 (1)

Tapescript

A. Peru a fost centrul Imperiului incash care se intindea pe lungimea Americii de Sud.
Legenda este ca incasii au inceput atunci cand zul soare Inti a trimis pe Manco Capac si Mama Ocllo pentru a civiliza omenirea. Cuplul a iesit din lacul Titicaca purtand un bat de aur si s-au oprit akolo unde batzul s-a scufundat rapid in pamant .Acel loc fiind Cuzco.
O alta legenda sugereaza ca Mama Ocllo a fost liderul unui trib ce locuia in pesteri in inaltul muntilor Anzi.Natiunea incasa a devenit un imperiu pe durata domniei lui Inca Pochocutec , care a cucerit si alte natiuni indiene .Cuzco a devenit o capitala stralucitoare , la fel de mare ca orice orash din europa.
Incasii nu au distrus natiunile pe care le au cucerit.in loc , le au permis acestora sa isi traiasca vietile lor normale ,cu exceptia ca ei sa venereze soarele ca fii zeul lor suprem.Incasii si au trimis expertii pe a invatza natiunile cucerite, dar si pentru a invatza de la ei . In aceasta privintza , toate partile imperiului incas au impartit cunostintele medicale,testul si tehnicile oralitului dar si abilitatzile in irigatie.
Au construit o retea complexa de durmuri ce se intindea de la Columbia la Chile,cu
rumuri ce duc in Argentina.
Desertul Peruvian , care este si ce l mai arid desert , a fost irigat.Au inventat o modalitate de a depozita recoltele.In sfarsit nu mai era foamete.Cladirile din orasele ca Machu Picchu sunt un testament in vederea abilitatzii lor arhitecturale. Toti cei ce intrau in orashul cuzco in acest timp erau intampinati cu fraza :|”Ama sua, ama cuela ,ama lulla “ ce inseamna :nu minti , nu fura, nu fi lenes”. Asta indica ceea ce credeau incasii ca fiind important intr-o societate cooperative. Defapt , lenevia era pedeptita cu moartea .
Dinastia incasa a durat putin mai mult decat secolul din 1400 spre 1532. Dar in acel timp era una dintre cele mai avansate societati de pe planeta.Si totusi aceasta puternica si inteligeanta civilizatie a fost distrusa de catre o mana de soldati spanioli care s a intamplat sa fie akolo la momentul potrivit.

Cand Francisco Pizzarro a debarcat in peru in 1532 imperiul incas isi revenea dintr-un razboi civil.Imperiul incas huayana Capac ,a murit, cei doi fii a dus un razboi civil de 5 ani luptandu-se unul impotriva celuilalt pentru al succeda. S-a sfarsit cand pizzarro a sosit.                                 scz  greselile gramaticale 😛 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: